Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписа вчера формуляр S2 - по правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз - за лечението на малкия Байрям от село Тъжа, съобщиха от здравното министерство.

МЗ не е спирало лечението на Байрям в чужбина, казусът е решен

МЗ не е спирало лечението на Байрям в чужбина, казусът е решен

Според здравния министър правилникът за функциониране на Фонда за лечение на деца в чужбина е неадекватен

9-годишното дете ще бъде прието в Университетската Болница в Тюбинген, Германия, и министерството ще поеме всички разходи по хоспитализация, изследвания, лечение, бъбречна трансплантация и грижите в следтрансплантационния период.

Формулярът бе издаден след заключенията на консилиум от български специалисти относно възможностите за лечение на малкия Байрям в България и прилагането на всички необходими документи за изпращането му в чужбина.

Припомняме, че 9-годишният Байрям трябваше да замине за трансплантация в Германия още на 20 февруари, но тогава Фондът за лечение на деца спря планираното му пътуване и се обоснова, че процедурата може да бъде извършена и у нас. Въпреки това - след прегледи в правителствена болница, здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия.

Шефът на правителствена болница сигурен за трансплантацията на малкия Байрям

Шефът на правителствена болница сигурен за трансплантацията на малкия Байрям

Дори е обиден, че няма доверие у нашите лекари

През миналата седмица здравният министър изтъкна все пак становището на колегите си от болница "Лозенец", че детето е можело да бъде лекувано и в България.