Оптимална възраст за раждане е между 18 и 24 години. Това заяви пред News.bg проф. Атанас Щерев, консултант по репродуктивна медицина към Медицински комплекс "Д-р Щерев".
В столицата водещи специалисти от Европа споделят опит и нови тенденции в областта на репродуктивната медицина на Десетия софийски симпозиум.

Проф. Щерев не смята, че се увеличава броят на двойките, които не могат да имат деца. Според европейско проучване първичният стерилитет, т.е жени които никога не са забременявали, е 6%. Тази статистика важи и за Франция, и за България, а и за други страни.

Застарява обаче тази част от населението, която забременява и ражда, подчерта проф. Щерев.

Първата менструация на нашите прабаби е била на 17-18- годишна възраст, а сега е на 12 г. и 6 месеца. Те са имали много по-малко менструации в живота си, а днешната жена има над 300 менструации. Според проф. Щерев това не е физиологично.

Той обърна внимание и на вече различните социални условия. За да може да помага на семейството си, един индивид трябва да учи до 28-30 години. Жените идват на 30-40 години и искат да забременяват и раждат.

"Жената може да бъде млада и красива и на 50 г., и на 60 г., но след 30-тата си година тя е в напреднала репродуктивна възраст", коментира д-р Щерев. Това означава, че започват дегенеративни процеси. Жените забелязват това по бръчките, а лекарите по яйцеклетките, които започват да стареят.

По време на форума ще бъдат представени различни техники за оперативно вмешателство, които ще се излъчват директно от клиниката на д-р Щерев и на д-р Максим Малинов. Доц. Паола Пиомбони от Катедрата по молекулярна медицина, University of Siena, Италия, говори за нов химически метод, при който се отделят по-добрите сперматозоиди. Очаква се този метод да дава по-добри резултати.

"Трябва да активираме дейността си, да бъдем в синхрон със здравните политики в ЕС и трябва да дадем повече образование на акушерките и медицинските сестри за самостоятелна творческа работа в медицинската професия", коментира д-р Щерев.

Една от новостите, акцент на форума, е в областта на стимулацията на менструалните цикли с лекарства. Представен беше нов вид медикаменти, които стимулират яйчниците за производство на яйцеклетки. Новите лекарства обаче са с различен състав от досега прилаганите, което ги прави по-щадящи жената и по-ефективни.

Водещи компании представиха широка гама от продукти включително и най-новите си предложения на пазара.