Общуването със самовлюбени хора може да е не просто дразнещо, но и крайно изтощително. Нелепото, нарцистично поведение на някого често ни коства ресурси и много нерви, за да се възпираме да изкрещим в лицето му колко точно нямаме желание да участваме в неговия егоцентричен маскарад.

Нарцисизъмът всъщност е не просто част от нечий неприятен характер. Той е и вид психологическо разстройство, което има определени повтарящи се черти.

Винаги той е темата

Нарцисът винаги намира начин в рамките на няколко изречения да обърне фокуса на разговора към себе си, независимо дали току-що сте му съобщили нещо, което засяга вас или друг човек.

Споменава важни/известни хора

Хората с нарцистични наклонности често споменават познанството си с известни личности. По този начин задочно подчертават собствената си стойност и важност.

Снимка 329001

Източник: iStock

Обича лъскави неща

Тези хора обожават да пазаруват и да харчат щедро за излишно скъпи аксесоари, дрехи и джаджи, дори и да нямат реалната финансова възможност. 

Не реагира добре на критика

Хората с нарцистични наклонности са хипер сензитивни към критика, особено ако се отнася към външността или личността им.

Имиджът е всичко

Нарцисите често се оглеждат в прозорците на колите и сградите, покрай които минават. Когато сте седнали и разговаряте с тях, те често поглеждат отражението си в телефона или наместват косата си.

Социалните мрежи

Често тези хора имат хиляди Facebook приятели и нито една нелицеприятна снимка в профилите си - всичко е като от фотосесия.

Снимка 329002

Източник: iStock

Обича оправданията

Нарцисистите никога не са виновни. Винаги успяват да намерят начин да хвърлят вината върху хора, които понякога може изобщо да нямат пряко отношение към дадена ситуация.

Изневерява

Психолозите и терапевтите твърдят, че нарцисите са много по-склонни да изневеряват в интимните си връзки.

Снимка 329003

Източник: iStock

Приема всичко лично

Тъй като винаги те са темата, тези хора често се чувстват лично засегнати от забележки, които може и да не са адресирани до тях. Коментар по отношение на общ приятел например може да бъде приет лично от нарцис, защото той се идентифицира с черти на общия ви познат - те са всичко и всички!

Нарцисът не знае, че е нарцис

Тези хора са известни с това, че изобщо не са съзнателни за поведението си. Понякога желанието им да се самоизтъкнат и харесат води до наистина нелепо държание.