Когато говорим за Италия и за храна, първата ни мисъл е или пица, или спагети. Италианската кухня предлага огромно разнообразие от паста специалитети, които, оказва се, не само са вкусни, но и крият интересна история зад себе си.

Отговорът кой е най-добрият паста сос определено е доста субективен. Но да вземем например "Аматричиана", която е една от италианските класики. Оригиналната рецепта е за плътен, леко сладникав доматен сос, към който се прибавят парченца guanciale (ароматен вид сланина от свински бузи), които са нагряти с черен или лют червен пипер. За финал се настъргва сирене пекорино.

А зад цялата вкусотия се крие историята на едно малко градче, което се опитва да заживее нов живот именно благодарение на това традиционно ястие.

Снимка 504151

Източник: iStock

За родно място на "Аматричиана" се смята малкото градче Аматриче в регион Лацио, Централна Италия. Този район се слави най-вече с прекрасната си природа. Но в последните години там станаха няколко сериозни земетресения, най-силното от които - 6.2 по Рихтер през 2016 г., почти срина до основи населеното място. Жертвите са около 300, а десетки хиляди останаха без покрив.

Днес Аматриче не е това, което беше преди разрушителния трус. Но това, което е останало запазено, са ресторантите и кулинарният дух. Музеите и църквите може да са унищожени, по туристите отново идват тук, за да се насладят на оригиналния вкус на паста "Аматричиана".

Снимка 504154

Източник: iStock

И това е така, защото местните си имат малки трикове, с които да направят своя сос отличителен, различен от всички други със същото име, които можем да опитаме по света. Някои използват правоъгълни, а не кръгли спагети.

Самата паста също е с по-груба текстура, за да залепне сосът по-добре за нея. Използва се и червен пипер, който не е толкова лют, но отново прибавя пикантен вкус към ястието. Сланината също е предимно домашно производство, но след земетресението на местните им се налага да я купуват и от населени места в близост, предава CNN.

Пица „Маргарита“, Рафаело Еспозито, Маргарита Савойска и легендата за най-известната пица в света

Кралицата, на която е кръстена пица „Маргарита“

Любопитната история на неаполитанския специалитет

Все още има спорове дали в оригиналната рецепта наистина има доматен сос или само сланина, пипер и пекорино, пък той е добавен в последствие, чак през XIX век. Но определено доматеният вариант е любимият на всички и този, който помогна на Аматриче да възкръсне на туристическата карта на света.