Първото нещо, което си помислихме при тази новина, е, че перфектното парче пица е различно за всеки. Един я предпочита с дебело тесто, друг - с почти отсъстващо. За един идеалната пица е с прошуто и моцарела, а за друг - с ананас и царевица (продукти, които италианците не свързват с пица).

Как и колко трябва да изпечена обаче е друг въпрос, а отговорът му се заема да даде Андрей Варламов, който работи в изследователския институт Consiglio Nazionale delle Ricerche в Рим.

Снимка 388213

Източник: iStock

Проучването му трябва да е било доста приятно - в продължение на няколко месеца Варламов обикаля пицарии из Италия, опитва произведенията им и разговаря с майсторите-пицари. Накрая разбира, че тайната на идеално изпечената пица е в баланса между температурата на огнеупорните тухли на дъното на пещта, върху които се пече, и температурата, която достига до горната й част.

Идеалната температура за печене на пица се оказва 330 градуса (говорим за пещ на дървени въглища). На нея пицата се изпича за две минути.

И тук идва коварният момент - когато заведението е препълнено, пиците трябва да стават бързо. А това означава вдигане на температурата в пещта до 390 градуса и печене за около 50 секунди. Резултатът - хрупкава коричка, но... недопечен пълнеж.

Снимка 388214

Източник: iStock

Затова съветът на италианските пицари от Неапол до Палермо е следният: яжте в пицария преди 20 и след 22 ч. Двата часа са пикови за заведенията, което означава понижено качество на продукцията.

А какво да правим, ако си приготвяме пица вкъщи и, естествено, не разполагаме с пещ? Ето формулата: фурна на 230 градуса и печене в продължение на 170 секунди.