Работещите в „Гражданска авиация” в Гърция започват 24-часова стачка. Тя ще стартира тази нощ, като целта й е да се изрази недоволството срещу приватизацията на летищата, съобщава кореспондентката на БНР в Гърция.

Всички полети към вътрешните летища на страната ще бъдат блокирани от протеста. Как служителите на летището в Атина ще участват в протестите все още не е ясно.

Напрежението е породено от споразумението с кредиторите за приватизация на 14 гръцки летища. Според работещите в „Гражданската авиация” това е безпрецедентен случай на разпродаване на безценица на държавни активи.

Всички синдикати и местната власт са приканени да окажат подкрепа от председателя на службата „Гражданска авиация” Василис Алевизопулос. Той е категоричен, че защитават интересите на гръцкия народ и на държавата. Алевизопулос подчерта, че гражданската авиация няма да допусне намеса на частни интереси и на кредиторите, които се опитват да вземат летищата на страната на половин цена и дори без пари.

В железниците също започват стачки срещу приватизацията. Протестите стартират от 12 януари. Схемата на протести е публикувана днес от синдикатите. Протестите ще са почасови в различни дни, като няма да се движат и товарните влакове. 

Правителството преговаря с кредиторите за промени в пенсионната реформа. Реакцията е поредица от стачки преди гласуване на реформата в парламента.