През зърнения коридор в Черно море вече са минали 790 кораба. Според министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар, обемът на доставките от пшеница, царевица и ечемик, е надхвърлил 23 400 000 тона.

40% от зърното е транспортирано за Европа, 30% - за Азия, 13% - за Турция, 12% - за Африка и 5% - за страните от Близкия изток, съобщава Hürriyet.

Турция  поддържа контакт със страните по "зърненото споразумение" с цел удължаването му.

"Продължаваме преговорите с ООН, Украйна и Русия, които са страни по зърнената инициатива. За втори път Украйна изрази положителното си мнение относно продължаването на инициативата. Русия също има положително отношение към този въпрос. Ние също Надяваме се и очакваме инициативата за зърно да продължи", каза Акар.

Турция иска удължаване на сделката за износ на зърно от Украйна
Обновена

Турция иска удължаване на сделката за износ на зърно от Украйна

Москва отново поставя условия

Припомняме, че Украйна, ООН и Турция се споразумяха да удължат инициативата за безопасно транспортиране на селскостопански продукти през Черно море с още 120 дни в Истанбул на 17 ноември 2022 г.

Инициативата стартира на 22 юли 2022 г. и първият кораб с украински хранителни продукти напусна пристанището на Одеса на 1 август. Споразумението е валидно до 18 март 2023 г.

Анкара работи усилено за удължаване на зърнената сделка. Това заяви по-рано този месец турският външен министър Мевлют Чавушоглу. 

Русия предупреди, че ще се съгласи на удължаване на споразумението само ако бъдат взети под внимание интересите на нейните собствени земеделски производители.

Според Москва страните, наложили ѝ санкции, не правят достатъчно, за да облекчат ограниченията върху износа на Русия, по-конкретно този на торове.

Украйна и ООН призовават за удължаване на зърнената сделка

Украйна и ООН призовават за удължаване на зърнената сделка

Москва обаче все още не е обявила намерението си

Западните сили наложиха строги санкции на Русия заради нахлуването ѝ в съседна Украйна преди повече от година. Въпреки че руският износ на храни и торове не подлежи на санкции, Москва твърди, че ограниченията върху нейните плащания, логистика и застраховане на товарите са "пречка" за подобни доставки.