Анкара работи усилено за удължаване на зърнената сделка. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Черноморската инициатива за зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, позволи Украйна да изнася зърно от три свои пристанища на Черно море.

Споразумението беше удължено през ноември и ще изтече на 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване.

"Работим усилено за гладкото прилагане и по-нататъшното продължаване на черноморската сделка за зърно", посочи Чавушоглу по време на Конференцията на ООН за най-слабо развитите страни, която се провежда в Доха, Катар.

Русия упрекна Запада в безсрамно загробване на зърнената сделка

Русия упрекна Запада в безсрамно загробване на зърнената сделка

Според Москва западните страни не правят достатъчно, за да облекчат износа ѝ

Той допълни, че е обсъдил усилията за удължаване на зърнената сделка с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В сряда Русия предупреди, че ще се съгласи на удължаване на споразумението само ако бъдат взети под внимание интересите на нейните собствени земеделски производители.

Според Москва страните, наложили ѝ санкции, не правят достатъчно, за да облекчат ограниченията върху износа на Русия, по-конкретно този на торове.

"Русия е готова да продължи да изпълнява своята част от договореностите в рамките на зърнената сделка, ако останалите участници в нея изпълняват задълженията си на равни начала." Това заяви в неделя официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на телевизионния канал "Россия-1".

"Ако това е споразумение, което има задължения на страните, а не задължения само на едната страна и подстрекателство и машинации от другата страна, ако това споразумение е равнопоставено, тогава ние винаги сме изпълнявали нашата част и ще я изпълняваме във всички споразумения ", отговори тя на въпроса за перспективите за удължаване "Ако това е поредната измама, ако това е поредният опит да получат това, от което имат нужда, и да забравят всичко останало, а ние сме виждали тези примери дори в зърнената сделка, тогава аз съжалявам."

"Ако говорим за напълване на джобовете на тези много западни, предимно американски компании, и желанието да ни измамят отново за тяхна изгода, то това отново е от поредица от машинации на (държавния секретар на САЩ Антъни) Блинкен ", добави Захарова.

Въпреки че селскостопанският сектор на Русия не попада изрично под удара на западните санкции, Москва твърди, че наказателните мерки засягат плащанията, доставките и застраховките и следователно са "пречка" за износа ѝ на зърно и торове.

Украйна зове ООН да притисне Русия да не спъва зърнената сделка

Украйна зове ООН да притисне Русия да не спъва зърнената сделка

ООН признава за трудности