Европейският авиационен концерн Airbus не е получил през февруари 2010 г. поръчки за своите самолети, става ясно от сайта на компанията.

От началото на годината Airbus е получил 11 поръчки, които са изпълнени през януари, предаде money.bg.

През втория месец на годината концернът е подписал само меморандум за намерения с Hong Kong Airlines, която планира да поръча допълнително 6 лайнера A330-200 към вече платените 17 самолета.

За сметка на това основният конкурент на Airbus, американският Boeing, на 2 март вече разполага с 57 поръчки за моделите 787 и 737.

Официален представител на Airbus, цитиран от агенция „Франс-прес", отбелязва, че нищо необичайно не се е случило и побърза да уточни, че по данни за миналата година европейският концерн е изпреварил значително по поръчки своя основен конкурент.

На 1 декември Airbus изпреварва Boeing в съотношение 194:93, а за цялата година разликата е още по-голяма 310:263 в полза на европейския авиоконцерн.

Конкуренцията между двата големи производителя на граждански самолети започва от средата на 90-те години на миналия век. Отначало лидер беше Boeing, но от началото на новия век американската компания отстъпи лидерството на Airbus.