Американската икономика няма да е единствената потърпевша, ако кризата с дълга, която разтърсва Вашингтон, изпрати САЩ в рецесия, анализира "Асошиейтед прес".

Последиците от първия дефолт в историята на федералния дълг биха засегнали различни страни и световната икономика като цяло. Поръчките за китайски фабрики, които продават електроника на Съединените щати, могат да изчезнат. Швейцарски инвеститори, притежаващи американски държавни облигации, ще претърпят загуби. Шриланкски компании няма да могат да използват долари като алтернатива на собствената си нестабилна валута.

"Нито един край на световната икономика няма да остане непокътнат", казва Марк Занди, главен икономист в "Мудис Аналитикс".

Занди и неговите колеги в "Мудис" са стигнали до заключението, че дори ако пределът на дълга бъде нарушен само за седмица, американската икономика би се ослабила толкова бързо, че ще бъдат унищожени около 1,5 милиона работни места.

Ако дефолтът продължава по-дълго време - през целия летен сезон, последиците ще бъдат значително по-сериозни, показва анализът на Занди и неговите колеги. Според него, икономическият растеж на САЩ би се сринал. 7,8 милиона американски работни места ще изчезнат, лихвените проценти ще скочат, безработицата ще надрасне от текущите 3,4% на 8%, а с падането на борсата ще бъдат изличени 10 трилиона долара от доходите на американските домакинствата.

Байдън и републиканците продължават в понеделник преговорите по дълга

Байдън и републиканците продължават в понеделник преговорите по дълга

Все още няма споразумение, а крайният срок 1 юни наближава

Разбира се, може и да не се стигне до там. Белият дом и републиканците в Камарата, които търсят пробив, завършиха един кръг от преговори по дълговия лимит в неделя и планират да продължат преговорите в понеделник. Републиканците заплашват да допуснат дефолта на правителството по дълговите му задължения, отказвайки да увеличат законния лимит за заеми, освен ако президентът Джо Байдън и демократите не предприемат значителни компромиси.

Засилващият се страх е свързан с факта, че толкова много финансови дейности са възложени на увереността, че Америка винаги ще плаща своите финансови задължения. Нейният дълг, дълго време считан за изключително сигурен актив, е основа на световната търговия, градена върху десетилетия на доверие в Съединените щати. Дефолтът би могъл да разруши 24 трилиона долара пазар на държавни облигации, да причини замръзяване на финансовите пазари и да предизвика международна криза.

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Няма алтернатива на повишаването на тавана на дълга