Армения свика извънредни преговори с ръководения от Москва Евразийски икономически съюз, след като Русия отказа да допусне нейни камиони.  Това се случва на фона на задълбочаващото се дипломатическо охлаждане между двете нации, съобщава "Ройтерс".

Вахан Керобян, министър на икономиката на Армения, заяви, че броят на арменските автомобили, на които е отказан достъп до Русия, се е увеличил драстично през последните дни.

"Просто е странно, че 35 камиона са били върнати за цяла година, а след това само в рамките на два дни не са допуснати 35 камиона. Не са направени промени в нашите разпоредби или качеството на продуктите на доставчиците", заяви той.

Спешни консултации по въпроса ще се проведат през следващите два дни.

Руският селскостопански надзорен орган заяви в изявление във вторник, че е отбелязал "рязко увеличение" на санитарните нарушения във вносните арменски селскостопански продукти.

По-голямата част от арменския износ минава през Грузия за Русия, като единствената сухопътна връзка между двете страни е един път, свързващ Грузия и Русия през планините на Кавказ.

Към 12:30 ч. по Гринуич в четвъртък уебсайт на руското правителство съобщи, че 3231 камиона чакат на граничния пункт Верхни Ларс, който често е затворен поради метеорологичните условия. Не е ясно колко камиона са били върнати.

Никол Пашинян: Русия не ни достави оръжия, които сме платили

Никол Пашинян: Русия не ни достави оръжия, които сме платили

Той обвини руските медии, че се месят във вътрешните работи на страната му

Припомняме, че отношенията между Русия и Армения, договорен съюзник на Москва, която е член на Евразийския икономически съюз, рязко се влошиха през последните месеци.

Армения обвини Русия за загубата на отцепилия се регион Нагорни Карабах от Азербайджан през септември - нещо, което доведе до масово изселване на етнически арменци - докато Русия реагира гневно на опитите на Армения да задълбочи връзките си със западните страни.

Арменският премиер Никол Пашинян каза миналата седмица, че Русия все още не е доставила оръжия, за които страната му е платила, и че се водят преговори за намиране на решение. 

Той не даде подробности за оръжията, които Армения е закупила, нито колко е платила за тях.

Пашинян също така обвини руските държавни телевизионни канали, излъчващи в Армения, че нарушават местните правила, като каза, че са необходими консултации с Москва по този въпрос.

Руската държавна телевизия многократно е обвинявала Пашинян за загубата на Карабах от Армения.

Арменският премиер се позова на двустранно споразумение между Ереван и Москва, което гласи, че "не трябва да се предприемат стъпки за намеса във вътрешните работи на страната, за дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в страната".

Пашинян: Армения не е имала ползи от руските военни и тяхната база

Пашинян: Армения не е имала ползи от руските военни и тяхната база

Ереван търси нови гаранции за сигурността си

Пашинян подразни Москва през последните месеци, като постави под въпрос съюза на Армения с Русия и се стреми да задълбочи връзките със западните страни, като същевременно купува оръжия от нови доставчици, включително Франция и Индия.