Два австралийски щата са изложени на риск от недостиг на електроенергия до края на годината на фона на прогнозите за горещо и сухо лято там. Това става ясно от прогноза, публикувана днес от Австралийският оператор на енергийния пазар, съобщава "Ройтерс".

Правителството е мажоритарен собственик на органа, но частни доставчици на енергия също имат дялове в него. Припомняме, че лятото в южното полукълбо на планетата традиционно започва през декември. 

Според доклада щатите Виктория и Южна Австралия може да изпитат недостиг на електричество поради очаквания скок в търсенето на електроенергия в цялата страна заради летните горещини.

"Очакваме повишено ниво на риск в сравнение с последните години, най-вече поради по-горещи и по-сухи условия, а производството на електроенергия чрез горене на въглища бележи исторически спад", каза изпълнителният директор на оператора Даниел Вестерман.

10-годишната перспектива за надеждност на австралийския енергиен пазар също описва дългосрочните предизвикателства при създаването на достатъчно възобновяема енергия, която да замени капацитета, загубен от спирането на въглищните електроцентрали. Австралия има големи находища на въглища, обаче вътрешният ѝ енергиен пазар е в процес на преминаване към възобновяеми енергийни източници. Около 62% от капацитетът от въглища ще бъде изведен от употреба до 2033 г.

С нов закон Австралия орязва драстично въглеродните емисии

С нов закон Австралия орязва драстично въглеродните емисии

Те трябва да бъдат сведени до нула до 2050 г.

Надеждността на националния пазар на електроенергия ще бъде изложена на риск при липса на "спешни и текущи инвестиции", се добавя в доклада. Вестерман призова да се сложи голям приоритет върху тях. По думите му те ще гарантират, че "австралийските потребители ще продължат да имат достъп до надеждни доставки на електроенергия".