Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник ще изложи подробно как инвестиция от 42 милиарда долара за разширяване на достъпа до интернет ще бъде разпределена между 50-те щата на страната му, в опит да се даде на всички американци достъп до високоскоростен широколентов интернет до 2030 г., предава Ройтерс.

Този ход ще постави началото на втория етап от обиколката на Байдън, подчертавайки как законодателството, прието от Конгреса през първата половина на неговия мандат, ще засегне обикновените американци, докато кампанията му за преизбиране набира скорост.

"Имаме историческа възможност тук да направим истинска разлика в живота на хората и да се уверим, че предоставянето на този потенциал е това, което имаме за цел всеки ден и да гарантираме, че хората чувстват това на кухненската си маса, в своите общности, в задните им дворове", каза шефът на кабинета на Белия дом Джеф Зиентс.

Зиентс сравни усилията за широколентов интернет с усилията на президента Франклин Рузвелт през 1936 г. да пренесе електричество в селските райони на Америка. Администрацията изчислява, че има около 8,5 милиона места в САЩ, които нямат достъп до широколентови връзки.

Компании за широколентов достъп като Verizon, Comcast, Charter Communications и AT&T не са склонни да предоставят достъп до слабо населени селски общности, тъй като инвестициите са скъпи и регионите не предлагат много абонати. Липсата на широколентов достъп привлече вниманието по време локдауните заради COVID-19, което принуди учениците да учат онлайн.

Администрацията на Байдън ще обяви каква част от 42-те милиарда долара финансиране ще получи всеки щат по Програмата за широколентов достъп и разгръщане, въз основа на наскоро публикувана карта на покритието на Федералната комисия по комуникациите, която описва "белите петна" в широколентовия достъп.

Очаква се щатите да представят първоначални планове по-късно тази година, които ще отключат 20% от финансирането. След като плановете бъдат финализирани, което може да стане чак през 2025 г., останалите пари ще бъдат дадени.

Байдън също е готов да изнесе "голяма икономическа реч в сряда в Чикаго", излагайки така наречената "Байдъномика", според информация от старши съветниците Анита Дън и Майк Донилон за демократите в Конгреса и други съюзници.

Речта ще се съсредоточи върху опитите на Байдън да изгради икономика, като се фокусира върху средната класа, а не върху богатите. Съветниците отбелязаха, че икономиката е добавила повече от 13 милиона работни места, откакто Байдън встъпи в длъжност, включително близо 800 000 работни места в производството.

Тръмп: Ще спася САЩ от кошмарната инфлация на Байдън

Тръмп: Ще спася САЩ от кошмарната инфлация на Байдън

Страната била завладяна от дълбоката държава