Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише изпълнителна заповед в петък, изискваща "проектни трудови споразумения" във федерални строителни проекти за над 35 милиона долара. 

Заповедта засяга 262 милиарда долара във федерални договори за строителство и ще засегне близо 200 000 работници, според проект на изпълнителната заповед, видяна от "Ройтерс".

Трудовите договори за проекти са между строителни синдикати и изпълнители, които определят заплати, условия на работа и разрешаване на спорове по конкретни проекти. Демократичните президенти в миналото обикновено са подкрепяли прилагането на подобни споразумения към огромния федерален договорен бюджет на САЩ, докато президентите на републиканците са ги анулирали.

Сенатор демократ "спъва" инфраструктурния пакет за 1,75 трлн. долара на Байдън

Сенатор демократ "спъва" инфраструктурния пакет за 1,75 трлн. долара на Байдън

Умереният демократ Джо Манчин

Заповедта, която ще влезе в сила незабавно, идва след подписания от Байдън законопроект за инфраструктура на стойност 1 трилион долара, който инвестира в пътищата, пристанищата и мостовете на страната.

Голяма част от тези средства ще текат през федералните агенции към щатите и местните власти. Новата изпълнителна заповед изключва проекти, финансирани с безвъзмездни средства за нефедерални агенции, каза висш служител на администрацията, като добавя, че ще компенсира по-голямата част от проектите по законопроекта. Но ще се прилага за милиарди други федерални разходи за водни пътища, военни бази и други области.

Байдън ще посети Ironworkers Local 5 в Ъпър Марлборо, щата Мериленд, в петък, за да подпише тази изпълнителна заповед, съобщи Белият дом. Подробности за съдържанието на поръчката не са съобщавани по-рано.

Строителната индустрия на САЩ - включително работници, собственици, разработчици, изпълнители - беше една от най-силно засегнатите по време на пандемията от COVID-19, поради забавянето на наличните стоки и работна ръка и прекратяването на цели проекти.

US Сенатът няма да гласува инфраструктурния план на Байдън до Коледа

US Сенатът няма да гласува инфраструктурния план на Байдън до Коледа

Тъй като сенаторите излизат във ваканция за празниците

Байдън обеща да укрепи синдикатите и да увеличи членството в Съединените щати след години на постоянен спад и да увеличи заплатите на почасовите работници в строителството, здравеопазването и други работни места.

"Изпълнителите, които предлагат по-ниски заплати или наемат по-малко квалифицирани работници, ще трябва да повишат стандартите си, за да се конкурират с други високоплатени и висококачествени компании", се казва в заповедта. По-ранните изпълнителни действия на Байдън изискват федералните изпълнители в нови или удължени договори да плащат минимална надница от $15 на час.

Ходът на Байдън намери подкрепа и от някои изпълнители.

"Това рационализира процеса на преговори и дава на работодателите достъп до висококвалифицирани служители", каза за" Ройтерс" Даниел Хоган, главен изпълнителен директор на Асоциацията на съюзните конструктори, която представлява 1800 фирми изпълнители.

Байдън призова Конгреса да приеме инфраструктурния план

Байдън призова Конгреса да приеме инфраструктурния план

Уверен съм, че през седмицата на 15 ноември Камарата ще приеме Закона