Президентът на САЩ Джо Байдън разшири списъка на компаниите, свързани според Вашингтон с военния персонал на Китай, инвестициите в които са забранени от американски физически и юридически лица. Това съобщава Белият дом.

Необходими са допълнителни стъпки за справяне с извънредната ситуация, каза Байдън, включително "заплахата от китайския военно-промишлен комплекс, участието на Китай във военни програми за научни изследвания и развитие, разузнаването и сигурността и производството на оръжия и свързано с тях оборудване по стратегията на гражданско сливане на Китай ".

Тръмп: Китай трябва да плати 10 трилиона долара за причинени щети

Тръмп: Китай трябва да плати 10 трилиона долара за причинени щети

Позиция на бившия президент на САЩ

Указът допълва съответната заповед на предишния президент Доналд Тръмп. Той забрани на американските инвеститори да купуват и продават ценни книжа на китайски фирми, които според Вашингтон са свързани с Народната освободителна армия на Китай (НОАК). Списъкът на тези компании е съставен от министъра на отбраната на САЩ. Тогава Пекин разкритикува решението.

Байдън е увеличил броя на компаниите в този списък от 48 на 59.

Китай: САЩ застрашават мира с военните си кораби в Тайванския проток

Китай: САЩ застрашават мира с военните си кораби в Тайванския проток

САЩ: Американските военни ще продължат да летят, да плават и да работят навсякъде

Забраната ще влезе в сила два месеца по-късно, на 2 август, но на инвеститорите ще бъде позволено да сключват сделки през следващата година, за да се отърват от пакетите акции в компаниите, включени в черния списък.