Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя изрази увереност, че предварителната сделка, която той постигна с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в събота за предотвратяване на исторически фалит на САЩ, ще стигне до бюрото му за подпис, съобщава "Блубърг".

Президентът не очаква вече никакви пречки да провалят споразумението.

Рано в неделя сутринта Маккарти защити сделката, наричайки я "стъпка в правилната посока" и прогнозира, че ще успее да накара мнозинството републиканци да я подкрепят.

Припомняме, че двамата подписаха споразумението по време на 90-минутен телефонен разговор в събота. Те постигнаха принципно споразумение за повишаване на тавана на дълга за две години и ограничаване на разходите.

В САЩ се договориха за дълга

В САЩ се договориха за дълга

Това е станало след преговори на Белия дом с конгреса

С тази сделка САЩ се отдалечават с една стъпка от ръба на историческия фалит.

Сега следва гласуването в двете камари на Конгреса, където републиканците контролират Камарата на представителите, а демократите - Сената.

Сделката трябва да бъде приета преди 5 юни - решаващата дата, след която както министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, САЩ вече няма да могат да плащат сметките си.

Ако в крайна сметка споразумението премине през Конгреса и бъде подписано от Байдън преди така наречената дата Х, Белият дом и републиканците от Камарата на представителите ще са избегнали безпрецедентна икономическа криза.

Все още няма споразумение за дълга в САЩ

Все още няма споразумение за дълга в САЩ

Байдън и републиканците не сближават позиции, а 1 юни наближава

Неплатежоспособността на американското правителство, която никога не се е случвала, може да предизвика глобална рецесия и загуба на милиони работни места - сценарий, който се очертаваше в последната минута на преговорите по време на празничния уикенд.

Двугодишната сделка също така ще отложи следващата борба за повишаване на тавана на дълга за след изборите през 2024 г.