Министерството на земеделието и храните на Беларус ще пренасочи износа на пшеница към Русия, ако Европейският съюз засили санкциите срещу републиката. Това заяви земеделският министър Иван Крупко, цитиран от РИА "Новости".

Той припомни, че Беларус ежегодно доставя на Европа продукти на стойност 385 милиона долара годишно, от които 195 млн. долара само за Украйна.

"Ако проблемите със санкциите нараснат и има искове срещу предприятия и пазарите бъдат затворени, ние безболезнено ще преминем към други подобни пазари. Нашият основен партньор, разбира се, е Руската федерация ", каза Иван Крупко.

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

Репресиите срещу опозицията продължават

Той също така добави, че напоследък Минск също все повече си сътрудничи с Пекин.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че хибридна война, насочена от Европейския съюз срещу Беларус, Русия и Китай, може да доведе до Трета световна война.

Той подчерта, че има предвид "луди политици", а не хората, живеещи в ЕС. Беларуският президент смята, че Европа е доведена до такива стъпки от факта, че те са колониално зависими от САЩ.

На 24 юни Европейският съюз наложи санкции върху ключови сектори от беларуската икономика и важни източници на приходи за режима на авторитарния президент Александър Лукашенко.

И САЩ удариха Беларус със санкции - за нарушаване на правата и ерозия на демокрацията

И САЩ удариха Беларус със санкции - за нарушаване на правата и ерозия на демокрацията

САЩ се присъединяват към Великобритания, Канада и ЕС

На 21 юни държавите от Европейския съюз санкционираха 78 граждани на Беларус и осем юридически лица, като сред хората в списъка има и членове на семейството на Лукашенко.

ЕС също така забрани на беларуските авиолинии да използват въздушното пространство на блока и призова европейските авиолинии да избягват беларуското въздушно пространство в отговор на инцидента.