Беларуските власти са решили да засилят контрола над товарите, които преминават границата в Русия. По-строгите мерки се въвеждат с указ на президента Александър Лукашенко, съобщава ИА Новости.

По думите на директора на митниците Александър Шпиленски това решение е продиктувано от факта, че за 15 дни миналия месец, при обичаен режим на работа, са задържани контрабандни стоик за повече от 8 милиарда и 620 хиляди рубли.

Напрежението по границата определено нараства, след като Беларус отказа да вземе участие с срещата на Организацията по договора за колективна сигурност, след което обяви документът, приет на срещата, за нелегитимен.

Самият отказ на Беларус да се включи в срещата се дължи на пълната забрана за внос на мляко от Беларус в Русия.

Според анализатори това е крачка от страна на Русия за оказване на политически натиск върху бившите съветски сателити, въпреки че Москва утвърждава, че въпросът със забраната е чисто технически - беларуското мляко не отговаря на санитарните норми.

Лукашенко обясни това решение с отказа на Беларус да признае Абхазия и Южна Осетия за независими.

Новият регламент за внос на мляко бе приет през декември, но мерките Русия въведе едва в началото на юни.

Решението на Минск за затягане на граничния контрол е „симетричен отговор на митническия контрол, осъществяван от руската страна", обяви държавният секретар Юрий Жадобин. Той уверява, че новите мерки няма да засегнат обикновените граждани.

„Ние трябва да отбележим, със съжаление, че в последните дни няма никаква промяна в похода на нашите руски колеги", допълва Жадобин и коментира, че във отношенията между двете страни отсъства конструктивен подход и търсене на взаимоизгодни решение.

Беларуската делегация, която се намираше в Москва, за да води преговорите по възобновяване на износа на мляко и млечни продукти, беше отзована с аргумент, че разговорите са безрезултатни. 

Решението на Москва е сериозен удар по беларуската икономика, защото Минск изнася 50% от произвежданото мляко за руския пазар.

Москва и Минск влошиха отношенията си още през 2007 г., когато Русия започна да вдига цените на газа за Беларус, а Лукашенко започна да се обръща все повече към Запада. През май Москва замрази заема от 500 млн. долара за Минск.

Припомняме, в край на май президентът Александър Лукашенко направи редица резки изявления, които го конфронтираха пряко с Москва.
Той заяви, че Беларус трябва да престане „да се кланя на Русия, да се подчинява и да оплаква".

В същото време между Беларус и Европа настъпи затопляне на отношенията. ЕС включи Минск в програмата „Източно партньорство" и разреши на Лукашенко да пътува в Европа.