Безработицата е най-бързоувеличаващият се страх в света. Това показват данните от световно проучване, направено за Би Би Си сред 11 000 души в 23 държави. На хората е даден списък с проблеми, като те трябва да отговорят кои от тях са обсъждали с приятели през последния месец.

Корупцията и бедността все още остават сред най-големите притеснения, но безработицата се споменава от 18% от анкетираните, което е шест пъти повече, отколкото е било в проучването през 2009 г. Растеж се наблюдава във всички страни, участвали в изследването, макар че корупцията остава най-обсъжданият глобален проблем. Почти половината от анкетираните са говорили на тази тема под някаква форма през последните четири седмици.

Следващото най-голямо опасение е крайната бедност. Един от петима души е дискутирал темата наскоро.

Въпросите, свързани с инфлацията като поскъпването на храните и енергията, са почти толкова често обсъждани, колкото и безработицата - на трето място по споменаване в проучването.

Опасенията за оставането без работа варират в различните страни. Сред най-притеснените по темата са испанците, където 54% от анкетираните заявяват, че са дискутирали напоследък безработицата. Това е увеличение с една трета в сравнение с миналогодишни изследвания на Би Би Си.

Испания е в сърцето на дълговата криза в еврозоната и има най-високо ниво на безработица сред младите, допълва медията.

Гана, Мексико, Нигерия и Турция са сред останалите страни с високо ниво на притеснение от безработицата сред населението. Там приблизително всеки трети е дискутирал проблема през последния месец.

И в трите годишни проучвания корупцията, бедността и безработицата са сред трите най-големи страхове на хората. Но последните резултати показват, че има значителни различия сред страните по отношение на темите, които се считат от населението за важни. В САЩ, Франция и Япония - всички богати и развити нации - състоянието на световната икономика е сред най-обсъжданите теми.

За разлика от тях обаче, корупцията е сред темите за които се говори най-често в Нигерия, Индия, Турция, Индонезия и Перу. Всички те са развиващи се страни са с лоша репутация по отношение на прозрачността в правителствата и бизнеса.

В друга част от развиващите се страни, сред които Китай, Русия, Кения и Филипините поскъпването на храните и енергията са основните теми. В Латинска Америка обаче, престъпността и насилието са теми номер едно. В Бразилия - известна със социалното напрежение в бедните урбанизирани райони, както и в Еквадор и Мексико, където често явление са убийствата, свързани с наркотици, престъпността и насилието, са най-дискутираните въпроси.

Хората в развитите страни са по-загрижени за дългосрочни проблеми като климатичните промени в сравнение с тези от бедните, развиващи се икономики. Но почти навсякъде глобалното затопляне се дискутира все по-малко в последния месец. Това бе тема номер едно в 10 държави в миналогодишното проучване, но тази година климатичните промени оглавяват списъка само в Германия и Великобритания.

Анкетите за последното проучване са проведени между юли и септември тази година от социологическата агенция Глоубскен по поръчка на Би Би Си.