Разузнаването на британското министерство на отбраната в последния си доклад заключава, че руските власти предвиждат голям бюджетен дефицит и ускорено търсят начини да закърпят дупките, съобщава Руската служба на Би Би Си.

На 28 март 2023 г. руският премиер Михаил Мишустин обяви, че властите работят върху прехода към емитиране на част от държавния дълг на Русия в чуждестранна валута.

Този ход почти сигурно показва, че Русия разчита на външна финансова подкрепа от чужди държави, които смята за "приятелски".

След като процесът приключи, инвеститори от други страни ще могат да изкупят обратно суверенния дълг на Русия и по този начин да затворят някои от бъдещите фискални дупки на страната. Така те косвено ще финансират руската инвазия в Украйна.

През последните месеци руският държавен дълг беше изкупен главно от собствените им руски банки, но те едва ли ще успеят да компенсират напълно бюджетния дефицит, който със сигурност ще възникне.

Чрез емитирането на външен дълг руските власти вероятно се надяват да запълнят дупките във финансите си, тъй като планират продължителна война в Украйна. Не е ясно обаче дали Русия ще успее да приложи на практика тези мерки.

Руската централна банка: Мобилизацията на Путин удря икономиката

Руската централна банка: Мобилизацията на Путин удря икономиката

Бягството на над 350 000 руснаци изостря недостига на работна ръка