Германската икономика вероятно ще се свие през това тримесечие, тъй като индустрията е в рецесия и частното потребление добавя малко към растежа, каза Бундесбанк в месечен икономически доклад, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа претърпя кратка рецесия в началото на годината и отбеляза нулев растеж през второто тримесечие, така че свиване през текущия период би означавало четири поредни тримесечия с отрицателен или нулев растеж.

"Въпреки донякъде забавящия се темп на нарастване на цените, силното увеличение на заплатите и добрия пазар на труда, частните домакинства все още се въздържат от разходи", каза централната банка.

"В допълнение към сдържаността на потребителите, нарастващата слабост на индустрията също тежи върху икономическото представяне", добавя той.

Инфлацията в еврозоната е намаляла наполовина от края на 2022 г., но при 5,3%, остава неудобно висока и Европейската централна банка сега повиши депозитната си лихва до рекордно високите 4%, за да спре бързия растеж на цените.

Това увеличение на разходите за финансиране също ще натежи върху растежа, както и намаляващият прием на поръчки за жизненоважния и огромен индустриален сектор на страната, предупреди Бундесбанк.

"Ниският брой и продължаващ спад на входящите поръчки и намаляващият брой натрупани поръчки оказват все по-голямо влияние върху индустриалното производство", каза централната банка.

Германската промишленост, силно зависима от износа, е особено силно засегната от слабото търсене от Китай и перспективите й за възстановяване остават слаби, казват пазарни икономисти.

Германия стимулира стагниращата си икономика с пакет от 7 млд. евро

Германия стимулира стагниращата си икономика с пакет от 7 млд. евро

Пакетът идва на фона на нарастващо обществено недоволство към управляващата коалиция