Правителството на Чехия ще оцени предимствата от присъединяването към Европейския валутен механизъм ERM II - валутен диапазон, в който страните кандидатки трябва да прекарат две години, преди да се присъединят към еврозоната. Това се договориха лидерите на управляващите партии в страната, съобщава "Ройтерс".

Лидерите на дясноцентристката чешка управляваща коалиция се съгласиха да потърсят съвет от експертна група до октомври относно възможността за присъединяване към т.нар. "чакалня на еврозоната" след натиск от страна на проевропейските партиите в коалицията - предимно центристката партия STAN.

Ще бъде изискан и анализ на законодателните последици.

"Правителството ще вземе решение за по-нататъшни действия въз основа на тези анализи и икономическите резултати от 2024 г.", посочи в социалната мрежа Х премиерът Петр Фиала.

Евробарометър: България и Чехия са с най-ниска подкрепа за еврото

Евробарометър: България и Чехия са с най-ниска подкрепа за еврото

С най-положително отношение от страните, които все още не са въвели еврото са румънците и унгарците

Чешката република не е определила дата за приемане на еврото и дебатът относно ERM II може да не доведе до незабавни действия.

Влизането в еврозоната е спорен въпрос за най-голямата партия в управляващата коалиция -дясноцентристките "Граждански демократи" на Фиала, които се отнасят хладно към приемането на еврото. Правителството не възнамерява да определя дата за влизане в еврозоната преди изборите в края на 2025 г.

ERM II е диапазон, позволяващ колебания от +/- 15% около централен паритетен курс спрямо еврото. Престоят на страните в тази "чакалня" служи за тест за това, че кандидатите могат да поддържат относително стабилни валутите и да избегнат конкурентни девалвации преди приемането на еврото.

По-рано чешките правителства и централната банка на страната твърдяха, че присъединяването към ERM II преди определяне на дата за приемане на еврото или оставането в системата за повече от две години създава ненужни рискове, като излага обменния курс на потенциални спекулативни атаки.

Партията STAN приветства решението на правителството като победа, придвижваща напред дебата за приемане на еврото.

Следващото правителство на Чехия няма да приеме еврото

Следващото правителство на Чехия няма да приеме еврото

Еврото не е акцент в следващия четиригодишен управленски мандат