Данъчните служители в Гърция започнаха 48-часова стачка, след като преговорите им с финансовото министерство пропаднаха. Финансовият министър Евангелос Венизелос обяви, че правителството ще сезира съда, за да обяви стачката за незаконна.

Данъчните протестират срещу орязаните им доходи и срещу изострилите се проблеми в службите им, които в последно време са изключително натоварени, тъй като върху тях пада огромната тежест по изпълнение на правителствените мерки за икономии с цел намаляване на бюджетния дефицит.

Междувременно Евангелос Венизелос съобщи, че парламентарните избори в Гърция ще се състоят в края на април, добавяйки че план за рефинансиране на дълга ще бъде представен през януари.

„Бъдещето на страната ще се реши между 16 януари и две-три седмици след това в хода на преговорите по новата програма за помощ от еврозоната," изтъкна  той.

Очаква се през януари представители на „Тройката" да пристигнат в Атина, за да проверят дали целите, фиксирани в първия спасителен план през 2010 г., са постигнати от Гърция и как страната подготвя мерките, необходими за получаването на втория пакет от помощ, съгласуван през октомври.