Да се говори за нарушения от страна на дъщерните дружества на „Газпром" на европейското антимонополно законодателство е още рано. Това са заявили за ИТАР-ТАСС от прес-службата на Европейската комисия в коментар за извънплановите инспекции на дъщерните компании на „Газпром" в Германия и страните от Централна и Източна Европа.

От прес-службата на Европейската комисия са съобщили, че става въпрос за предварителни проверки, на базата на които ще се решава дали да се предприеме антимонополно разследване.

Оттам са отказали да огласят пълния списък на компаниите, които ще се инспектират, но са посочили, че те ще се провеждат паралелно. По данни на информационната агенция в списъка на подлежащите на проверка партньори на „Газпром" са E.On и RWE, както и дъщерната компания на руския гигант - Gazprom Germania. В Австрия са били проверени компанията OMV и нейният филиал Econgas, в Чехия - компанията Vemex, чийто контролен пакет също принадлежи на "Газпром", в Литва - Lietuvos Dujos.

Представителите на някои компании вече с направили изявления, в които потвърждават провеждането на инспекции и са заявили готовност за пълно сътрудничество с националните и европейските антимонополни структури.