Ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Беларус, включително теглени от влекачи с регистрация в други държави, трябва да напуснат територията на Литва до 10 юли, съобщиха от литовската митница.

"Бихме искали да ви информираме, че Регламент 2024/1865 на Съвета на ЕС от 29 юни 2024 г. за изменение на Регламент N765/2006 на ЕС относно ограничителни мерки ... след изменението на член 1zc, установи забрана за дейността на автомобилните транспортни предприятия за превоз на стоки през територията на Европейския съюз с ремаркета, регистрирани в Беларус, или полуремаркета, включително ако тези ремаркета или полуремаркета са теглени от влекачи, регистрирани в други държави", се казва в съобщението на уебсайта на литовската митница.

Отбелязва се, че "тъй като Регламент N2024/1865 беше публикуван в Официален вестник на Европейския съюз на 30 юни 2024 г. и влезе в сила в деня след публикуването му, т.е. на 1 юли, предприятията не са имали време да се адаптират към нововъведените изисквания".

Русия: Литва се самоунищожава с икономическите забрани

Русия: Литва се самоунищожава с икономическите забрани

След наложенатаа от литовските власти забрана за внос на селскостопански продукти и фуражи от Руската федерация

"Поради това ремаркетата и полуремаркетата, регистрирани в Беларус, теглени от влекачи, регистрирани в други държави (включително Литва), и използвани за превоз на стоки (за тези стоки са извършени митнически процедури износ (реекспорт) и транзит), трябва да напуснат територията на Европейския съюз до 10 юли 2024 г. (включително)", добави литовското министерство.