Количеството зърно, напускащо Украйна, намалява, въпреки че сделката, постигната с посредничеството на ООН, работи, като проверките на корабите се удължават почти двойно в сравнение с преди четири месеца и опашката от кораби нараства, предава Associated Press.

Украински и някои американски служители обвиняват Русия за забавянето на проверките, което Москва отрича. По-малкото пшеница, ечемик и друго зърно, изнасяно от Украйна, наречена "житницата на света", поражда опасения относно въздействието върху гладуващите в Африка, Близкия изток и части от Азия - места, които разчитат на достъпни хранителни доставки от Черноморския регион.

Препятствията идват точно когато споразуменията, сключени миналото лято с посредничеството на Турция и ООН за поддържане на доставките от воюващите нации и намаляване на растящите цени на храните, предстои да бъде подновено следващия месец. Русия също така е водещ глобален доставчик на пшеница, други зърнени култури, слънчогледово масло и торове, а официалните лица се оплакаха от задържането на доставките на торове, които са критични за културите.

Според информациите износът на храни от трите украински пристанища е намалял от 3,7 милиона метрични тона през декември до 3 милиона през януари, според Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул. Това е мястото, където инспекционни екипи от Русия, Украйна, ООН и Турция гарантират, че корабите превозват само селскостопански продукти и никакви оръжия.

Спадът в доставките се равнява на около месец консумация на храна за Кения и Сомалия взети заедно. Това се дължи на спадане на средния брой проверки на ден до 5,7 миналия месец и 6 досега този месец, спад от пика от 10,6 през октомври.

110 000 тона украинско зърно са изпратени на Етиопия и Сомалия

110 000 тона украинско зърно са изпратени на Етиопия и Сомалия

В рамките на програмата "Зърно от Украйна"

Забавянето увеличи опашката от корабите, които чакат във водите край Турция. В момента своя ред чакат 152 кораба, което е 50% увеличение от януари.

Този месец корабите чакат средно 28 дни между подаването на заявление за участие и проверката, каза Руслан Сахаутдинов, ръководител на делегацията на Украйна в СКЦ. Това е седмица повече от януари.

Американски служители като администратора на USAID Саманта Пауър и посланика на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд обвиниха Русия за забавянето, като казаха, че доставките на храна за уязвимите нации се забавят.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба и министърът на инфраструктурата Александър Кубраков заявиха в изявление в сряда във Фейсбук, че руските инспектори "систематично забавят проверката на плавателните съдове" от месеци.

Александър Пчеляков, говорител на руската дипломатическа мисия към институциите на ООН в Женева, каза миналия месец, че твърденията за умишлени забавяния "просто не са верни".

Руски официални лица също се оплакаха, че торовете от страната не се изнасят съгласно споразумението, оставяйки под въпрос подновяването на четиримесечното споразумение, което изтича на 18 март.

Без осезаеми резултати удължаването на сделката е "неразумно", каза в понеделник заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин пред RTVI, частен рускоезичен телевизионен канал.

Представители на ООН казват, че са работили за отмяната на санкциите за руските торове и изразиха надежда, че сделката ще бъде удължена.

В средата на януари Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Между другото, според доклад на уебсайта на Кремъл, те са обсъждали сделка за зърно. Подробности за този разговор не бяха съобщени.

Износът на украинско зърно през сезон 2022/23, е намалял с 29% до 29,2 милиона тона към 13 февруари поради по-слабата реколта и логистичните затруднения, причинени от руската инвазия.

Над 19 млн. тона храни вече са изнесени от украинските пристанища

Над 19 млн. тона храни вече са изнесени от украинските пристанища

Пет сухотоварни кораба с царевица, пшеница и соя напуснаха пристанищата на Украйна в сряда