След една седмица започват разговори за удължаване на подкрепената от ООН инициатива, която позволи на Украйна да изнася зърно от пристанища, блокирани от Русия след началото на войната, каза високопоставен украински служител в петък, цитиран от Ройтерс.

Споразумението беше удължено с още 120 дни през ноември и предстои да бъде подновено отново през март, но Русия даде знак, че не е доволна от някои аспекти на сделката и поиска санкциите, засягащи нейния износ на селскостопански продукти, да бъдат премахнати.

"Преговорите за удължаване на зърнения коридор ще започнат след седмица и тогава ще разберем позициите на всички страни", каза украинският заместник-министър на инфраструктурата Юрий Васков по време на зърнена конференция в Киев, организирана от консултантската компания за земеделие ProAgro.

Мисля, че здравият разум ще надделее и коридорът ще бъде удължен", каза той. Той каза, без да дава подробности, че върху Русия се оказва натиск не само за разширяване на коридора, но и за подобряване на начина, по който работи.

"Виждаме, че противникът започва да поставя нови условия. Разбираме, че ще бъде трудно - както беше през ноември", каза Васков.

Инициативата създаде защитен морски транзитен коридор и беше предназначена да облекчи глобалния недостиг на храни, като се доставя пшеница към някои от най-бедните страни в света. Развиващите се страни като Сомалия и Еритрея също разчитат в голяма степен на вноса на пшеница от Русия.

Украйна многократно е обвинявала Русия, че забавя проверките на кораби, превозващи украински селскостопански стоки, което води до намалени доставки и загуби за търговците.

Русия отхвърли обвиненията, заявявайки, че изпълнява всичките си задължения по сделката за износ на зърно.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин в интервю за RTVI заяви, че удължаването на зърнената сделка без осезаеми резултати е неуместно. Според него напредъкът в насърчаването на руския селскостопански износ по споразумението с ООН "клони към нула", ограниченията за Русия остават и към тях се добавят нови.

В средата на януари Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Между другото, според доклад на уебсайта на Кремъл, те са обсъждали сделка за зърно. Подробности за този разговор не бяха съобщени.

Износът на украинско зърно през сезон 2022/23, е намалял с 29% до 29,2 милиона тона към 13 февруари поради по-слабата реколта и логистичните затруднения, причинени от руската инвазия.

Съюзът на търговците на зърно в Украйна заяви, че очаква реколтата от зърнени и маслодайни култури в Украйна да спадне до 64,8 милиона тона през 2023 г. от 72,7 милиона тона през 2022 г. Износът на пшеница може да бъде 14 милиона тона, а износът на царевица може да бъде 20 милиона тона през 2023/24 г., съобщиха от браншовата организация.

Над 19 млн. тона храни вече са изнесени от украинските пристанища

Над 19 млн. тона храни вече са изнесени от украинските пристанища

Пет сухотоварни кораба с царевица, пшеница и соя напуснаха пристанищата на Украйна в сряда