Американският президент Джо Байдън подписа закон, с който 52.7 милиарда долара ще бъдат вложени в производството в полупроводници, предаде Си Ен Ен.

Други 200 милиарда долара ще бъдат вложени в научни изследвания.

Байдън коментира, че инвестициите в чипове са основата на съвременната електроника и те ще помогнат на страната му да спечели "надпреварата в сферата на икономиката през XXI век" .

Няколко часа преди Джо Байдън да подпише закона, компанията "Майкрон текнолъджи" (Micron Technology) обяви, че ще инвестира 40 милиарда долара в производството на полупроводници в САЩ.

В официално съобщение на компанията се казва, че тази сума е ключова в голям инвестиционен проект, обхващащ целия свят, който е на стойност 150 милиарда долара.

Инвестицията ще бъде частично финансирана от "субсидиите и данъчните кредити", заложени в закона, приет на 28 юли от Конгреса и ратифициран днес от Байдън.

Според "Майкрон" това ще бъде най-голямата инвестиция в производството на чипове в историята на САЩ и ще създаде до 40 000 нови работни места, от които 5000 високоплатени технически позиции и оперативен персонал.

Конгресът на САЩ стимулира полупроводниковата индустрия с 280 млрд. долара

Конгресът на САЩ стимулира полупроводниковата индустрия с 280 млрд. долара

"Моята молба е да оставим политиката настрана. Направете го, заяви Байдън преди гласуването

Байдън е уверен, че с тази инвестиция страната му ще успее да си върне лидерската позиция в сектора и дори ще изпревари Китай.