Американските конгресмени приеха в четвъртък пакет от 280 милиарда долара за стимулиране на полупроводниковата индустрия и научните изследвания в опит да създадат повече високотехнологични работни места в Съединените щати и да им помогнат да се конкурират по-добре с международни конкуренти като Китай, съобщи АП.

Камарата на представителите одобри законопроекта със солидна разлика от 243 гласа "за срещу 187 гласа "против", изпращайки мярката на президента Джо Байдън, за да бъде подписан в закон, като осигури на Белия дом голяма вътрешна политическа победа.

Републиканци също гласуваха за законодателството.

Байдън не очаква рецесия в САЩ

Байдън не очаква рецесия в САЩ

Очаква се Бюрото за икономически анализи да публикува ключови данни за БВП за второто тримесечие в четвъртък

"Моята молба е да оставим политиката настрана. Направете го, заяви Байдън преди гласуването, като добави, че това ще даде на САЩ "способността не само да се конкурират с Китай за бъдещето, но и да водят света и да спечелят икономическата конкуренция на 21-ви век".

Републиканците твърдяха, че правителството не трябва да харчи милиарди за субсидиране на полупроводниковата индустрия, а ръководството на Републиканската партия в Камарата на представителите препоръча гласуване против законопроекта, тъй като планът ще осигури огромни субсидии и данъчни кредити "на конкретна индустрия, която не се нуждае от допълнителни помощи от правителството" .