Европейската комисия иска да бъдат усилени ограниченията срещу различни видове замърсяване, за да се гарантира, че вредните замърсители ще бъдат елиминирани до 2050 г., което може да спаси потенциално живота на стотици хиляди хора, предава Associated Press.

Предложенията на Европейската комисия се съсредоточават върху замърсяването на въздуха и водите, както и срещу отпадъците и се нуждаят от подкрепата на Европейския парламент и държавите-членки, преди да могат да станат задължителни. Това вероятно ще отнеме много месеци.

Замърсяването на въздуха е най-голямата заплаха за 450-те милиона граждани на блока. Предложенията включват удвояване на ограниченията за фини прахови частици във въздуха до 2030 г. Тези частици съставляват значителна част от общото замърсяване на въздуха, което според ЕС убива близо 300 000 души годишно.

Тъй като ефективното прилагане на правилата за замърсяване досега се оказа трудно, предложенията ще дадат възможност на страдащите граждани да търсят по-лесно правна защита с по-големи права на обезщетение и колективни действия за търсене на отговрност.

Само по отношение на замърсяването на въздуха Комисията изчислява, че до 2030 г. могат да бъдат спестени до 121 милиарда евро, ако правилата бъдат приети.

"Цената на бездействието е много по-висока от цената на превенцията", каза комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс.

Войната на Русия в Украйна засяга всички планове на ЕС и опазването на околната среда не е изключение, като се има предвид, че енергийният натиск на Москва върху нациите от ЕС вече принуди много нации да съживят политики, съсредоточени около използването на изкопаеми горива.

Изпълнението на мерките срещу замърсяването "не става по-лесно в настоящите геополитически условия, но не можем да си позволим разсейване", каза Синкевичюс.

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Коментарите й раздразниха Зелените в Германия: Как можа, Грета!