Европейският съюз и Съединените щати се споразумяха да възобновят търговията с миди, рапани и стриди от края на февруари, след като тя беше спряна преди повече от десетилетие. Това предаде Ройтерс.

Търговията с тези видове мекотели беше спряна през 2011 г. поради различия в регулаторните стандарти, но ще бъде възобновена за Нидерландия и Испания и американските щати Масачузетс и Вашингтон.

Преговарящите са приключили разговорите в петък. Европейската комисия, която контролира търговията на 27-те държави от ЕС, заяви, че вече е приела съответното законодателство.

През 2015 г. Комисията и Агенцията по храните и лекарствата на САЩ извършиха одити и след дългогодишни обсъждания заявиха, че системите за безопасност на храните за сурови мекотели в щатите на САЩ и страните от ЕС могат да се считат за равностойни.

ЕК посочи, че в бъдеще възможностите за търговия могат да бъдат разширени до повече държави от ЕС в рамките на опростена процедура за издаване на разрешения, договорена между двете страни, като това е първият случай, в който американска агенция се съгласява на подобен процес.

Комисарят по търговията на ЕС Валдис Домбровскис каза в изявление, че Брюксел и Вашингтон са работили усилено за разрешаването на този дългогодишен проблем. "Това показва, че усилията ни за изработване на положителна, ориентирана към бъдещето търговска програма със Съединените щати се отплащат", подчерта той.