Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да подкрепят обновяване на единния пазар, опростени регулации и други стъпки, които да гарантират, че блокът може да се конкурира със Съединените щати и Китай като индустриален лидер в зелените и цифровите технологии, съобщава "Ройтерс".

Високите цени на енергията и Законът за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън, който предлага зелени субсидии в размер на 369 милиарда долара, които често се прилагат само за продукти, произведени в Северна Америка, засилиха опасенията на ЕС за прогонване на европейската индустрия.

Конкурентоспособността на Европа по отношение на двете най-големи икономики в света се превърна в основен проблем 30 години след създаването на вътрешен пазар, който до голяма степен е безпроблемен за стоките, но се оказва недостатъчен по отношение на услугите.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че е жизненоважно да се намали бюрокрацията и да се извлече максимална полза от единния пазар.

Лайен: ЕС трябва да адаптира правила, за да бори конкуренцията със САЩ

Лайен: ЕС трябва да адаптира правила, за да бори конкуренцията със САЩ

Конкуренцията е нещо добро, но тази конкуренция трябва да зачита равни условия, каза тя

"Вътрешният пазар е от жизненоважно значение за нашето благоденствие", подчерта той и отбеляза, че именно той е допринесъл на страната му да се нареди сред най-богатите държави в света.

Европейските лидери, които от вчера са в Брюксел за двудневна среща на върха, се съгласиха, че единният пазар е от съществено значение за бъдещия икономически растеж, като същевременно подчертаха областите за подобрение.

"Европейският съвет призовава за амбициозни действия за завършване на единния пазар, по-специално за цифрови и общи услуги", става ясно от заключенията от срещата.

Призовава се и за напредък в области за подобряване на дългосрочната конкурентоспособност на Европейския съюз.

Те включват опростяване на регулирането и намаляване на бюрократичната тежест, като например чрез ускоряване на процедурите за издаване на разрешения за зелени или цифрови проекти.

Евролидерите настояха и за завършване на съюза на капиталовите пазари, за да се улесни достъпът до частни инвестиции, повече разходи за научни изследвания и иновации и стъпки за увеличаване на използването на цифрови инструменти в цялата икономика.

Шолц и Макрон заплашват с търговски ответни мерки срещу Байдън

Шолц и Макрон заплашват с търговски ответни мерки срещу Байдън

Франция и Германия искат да преговарят със САЩ за нелоялна конкуренция, но са готови и да отвърнат на удара