ЕС заплаши страните-членки със замразяване на плащанията и спиране на пари по еврофондовете, ако надвишават бюджетния си дефицит от 3%.

Това обяви комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен при представянето на серия мерки за укрепване на финансовата и икономическа стабилност.

Друга мярка засяга само страните от Еврозоната, като ги предупреди, че тези от тях, които допускат дисбаланси в бюджета си, ще трябва да внасят специален депозит като гаранция.

Оли Рен не пожела да коментира как ще се изчислява размера на подобен депозит и в какви граници ще е, но подчерта, че публичният дълг вече ще подлежи на същия контрол като дефицита.

Обявените днес мерки за по-добра координация на финансовата и икономическа политика трябва да влязат в сила от началото на 2011 година.

Всички страни от ЕС наред с програмите си за стабилност или конвергенция, ще трябва да представят в ЕК и програма за реформи, която да отчита не само фискални показатели, но и мерки в областта на заетостта, социалната политика, образованието, енергетиката, климатичните промени.

Вместо пълните проектобюджети, страните трябва да предоставят в ЕК подробни бюджетни планове.