Европейската комисия одобри национализацията на Gazprom Germania, германско дъщерно дружество на руския "Газпром". Базираният в Брюксел регулаторен орган е одобрил субсидия в размер на 225,6 млн. евро.

Това съобщи пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Средствата ще позволят на германското правителство да поеме пълен контрол над компанията, която сега се нарича "Сигурна енергия за Европа" и се държи под попечителството на Федералната регулаторна агенция за енергетика и телекомуникации.

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Заради рязко намаляване на доставките на природен газ

Средствата се отпускат в рамките на кризисен механизъм, който позволява на предприятията, засегнати от последиците от енергийната криза, да получават субсидии в случай на недостиг на частен капитал.

По-рано стана известно, че чешката енергийна компания ЧЕЗ (ČEZ) планира да се обърне към международен арбитраж с иск срещу руския "Газпром". Основното искане е за изплащане на компенсация за прекъсванията в доставките на природен газ през 2022 г., припомня РБК-Украйна.

По-рано бе съобщено, че руският газов монополист "Газпром" заплаши да спре доставките на газ за Европейския съюз, ако държавите-членки наложат таван на цените за природния газ.