Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) предупреди в четвъртък за повишени рискове за авиокомпаниите поради войната в Украйна, като например граждански самолети да бъдат случайно атакувани, както и за повишен риск от кибератаки, предава Ройтерс.

"Както показва опитът от предишни войни, погрешната идентификация е напълно възможна в условията на объркването, съпровождащо войната. Развитието на този риск е общо за всички войни. Ако добавим и вероятността от заглушаване на електронни средства, които могат да бъдат свързани с навигацията и или...идентификацията, тогава е лесно да се види възможността невинни самолети да бъдат обект на атаки", се казва в документ, публикуван онлайн.

В изявлението на EASA не се уточнява, че предупреждението е свързано с въздушното пространство на Украйна, а е по-общо свързано с рискове за самолетите от конфликта между Русия и Украйна.

Регулаторът добави, че съществуват и рискове, свързани с увеличаване на броя на военните операции, извършвани на граждански летища, и факта, че "военните дронове и самолети, работещи в зоната на конфликта, могат по невнимание да нарушат съседното гражданско въздушно пространство".

Припомняме, че през 2014 година самолет на Малайзийските авиолини бе свален над Източна Украйна по време на горещата фаза на конфликта там. За свалянето му бе обвинена руската страна и дори бяха обявени конкретни лица, свързани с изстрелването на ракета "Бук" по летящия на голяма височина граждански самолет. Русия  категорично отрича всякакво участие в инцидента.

ЕС призова Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17

ЕС призова Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17

Днес се навършват 7 години от трагедията...

В момента цялото въздушно пространство над Украйна е затворено. Не се лети и в много райони на Южна Русия в съседство с Украйна. Избягва се въздушното пространство над южната част на Беларус. Русия от своя страна е затворила 11 свои летища, които се намират близо до Украйна, а самолетите за Сочи преминават през Казахстан.

11 летища в Русия остават затворени до 1 май

11 летища в Русия остават затворени до 1 май

Заради войната в Украйна