Европейският съюз очаква Русия да признае своята отговорност за свалянето през юли 2014 г. на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Донбас. Това се казва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, публикувано на сайта на Европейския съвет. На 17 юли се навършват 7 години от трагедията.

ЕС призовава Москва да сътрудничи за установяването на виновните за трагедията в рамките на тристранните преговори между Нидерландия, Австралия и Русия по казуса.

В изявлението се посочва, че Европейският съюз подкрепя международното разследване по делото за свалянето на MH17, при което бяха убити 298 души от 17 националности.

"Европейският съюз продължава да изпитва дълбоко съчувствие към всички, които загубиха любими хора. ЕС отново заявява пълната си подкрепа за всички усилия за установяване на истината и постигане на справедливост за 298-те жертви от сваления MH17 и техните близки и настоява виновните да бъдат привлечени под отговорност съгласно Резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН" - се казва още в позицията на върховния представител.

Bellingcat: ГРУ стои зад проект за фейк новини по случая с MH17

Bellingcat: ГРУ стои зад проект за фейк новини по случая с MH17

Целта на проекта е да се оневини Русия...