Преговарящите от страните членки на ЕС постигнаха споразумение по промяната на въглеродния пазар в блока, който е основното политическо средство за борба с глобалното затопляне.

Чешкото председателство на ЕС обяви, че залогът е способността на ЕС да допринесе за глобалните усилия за борба с климатичните промени и да постигне целта си за намаляване на емисии на парникови газове с 55% процента до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и климатично неутрална икономика до 2050 г. Новите договорени пралива би трябвало да направят най-важния инструмент на европейската политика за опазване на климата много по-мощен, пише Der Standard.

Безплатните квоти за предприятията трябва да бъдат премахнати до 2034 г.

В бъдеще потребителите и предприятията в ЕС ще трябва да плащат по-често за емисиите на въглероден диоксид (CO2). Така около 10 000 електроцентрали и предприятия да купуват разрешителни за емисии за въглероден диоксид, с които те замърсяват въздуха. Предстои системата да бъде разширена, за да обхване и отоплението на сгради и транспорта.

В ЕС се разбраха за въглеродните емисии

В ЕС се разбраха за въглеродните емисии

От България се изисква най-малко намаление

Новите правила предвиждат и създаване на Социален климатичен фонд, който да подпомага най-уязвимите домакинства, микропредприятия и транспортни потребители да се справят с ценовия ефект от една система за търговия с емисии. Този фонд ще включва приблизително 86 милиарда евро и следва да облекчи домакинствата и да финансира инвестиции в енергийна ефективност.

Преговарящите имаха разногласия относно това колко бързо да се сложи край на безплатните разрешителни за емисии за въглероден диоксид, които ЕС дава на промишлените отрасли, за да ги защити от чужда конкуренция. Тези разрешителни ще приключат постепенно, докато постепенно ЕС въвежда въглероден граничен данък.

Споразумението все още трябва да бъде потвърдено от Европейския парламент и държавите членки, но това се счита за формалност.

И синдикатите искат предоговаряне на сроковете за въглеродните емисии

И синдикатите искат предоговаряне на сроковете за въглеродните емисии

Позовават се на решение на НС от февруари 2020 г.

В основата на историческия Договор на ООН за изменението на климата от Париж, приет през 2015 г., стои целта за ограничаване на глобалното затопляне, причинено от парниковите газове, до много под два градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. Трябва също така да се увеличат усилията за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 градуса. Понастоящем обаче експертите и активистите за климата смятат, че постигането на Парижките цели за климата е трудно постижимо, дори и при оптимистични сценарии.

Умуват как Парижкото споразумение за климата да стане работещо

Умуват как Парижкото споразумение за климата да стане работещо

От това зависи ограничаването на глобалното затопляне