Европейската комисия препоръча вдигане на минималните акцизи за бирата, спиртните напитки и вината до 31%, съобщи АП.

От друга страна обаче от комисията уточниха, че тази мярка ще се отрази слабо върху консумацията на алкохол, защото много от членките на ЕС вече са въвели акцизи много по-високи от минималния.

Производителите на спиртни напитки обаче заявиха, че не одобряват предлаганото нововъведение, коментират от агенцията.
„Европейската спиртна организация е разочарована и ще се противопостави на подобни мерки", се казва в изявление на организацията, която представлява интересите на производителите на коняк, водка и други видове алкохоли.

От организацията смятат, че с предложението на Европейската комисия страните членки ще продължат да не облагат виното с акциз. Припомняме, че от облагане с акциз се освобождава само виното, произведено за лично потребление, но въпреки това повечето големи производители на вино не облагат продукцията си.

Припомняме, че акцизът върху спиртните напитки за последно е бил променян през 1992 г.

Предвижда се планираните в момента промени да влязат в сила в периода 2008 - 2010 г. Правителствата на отделните страни членки ще могат да определят сами акцизите, като единствено минималният размер на акциза ще бъде предварително зададен от Европейската комисия.

От АП уточняват, че след като през 2004 г. били публикувани акцизите на различните спиртни напитки в отделните страни членки на ЕС, се оказало, че в някои от случаите има огромни разлики.