Европейската комисия обяви в петък, че държавите членки на Европейския съюз ще могат да увеличат средствата, които изплащат на фермерите, след като по-ранни протести принудиха политиците да намалят климатичните регулации, предава Ройтерс.

С това решение Комисията позволява на страните да отпуснат до 70% от директните плащания и до 85% за интервенции, базирани на площ и животни, от средствата по Общата селскостопанска политика (ОСП) в аванс, започвайки през октомври. В момента тези проценти са съответно 50% и 75%.

Комисията подчерта, че фермерите в ЕС продължават да се сблъскват с проблеми с ликвидността, като основна причина за това са екстремните климатични условия, които през последните години сериозно намалиха добивите, както и високите лихви на финансовите пазари и нарастващите цени на земеделските суровини.

Тези мерки идват след аналогични решения на Комисията през 2020 г. в отговор на пандемията от коронавирус. По-рано през годината фермери организираха блокади, за да изразят недоволството си от ниските доходи, евтиния внос на храни и строгите регулации, които ограничават конкурентоспособността им на пазара.

Някои ключови елементи от политиките на ЕС бяха засегнати, като Брюксел намали амбициите си по отношение на климата, включително законодателство за намаляване употребата на пестициди, отложи целите за оставяне на земя за биологично разнообразие и премахна плановете за намаляване на емисиите от селското стопанство до 2040 г.

Георги Тахов настоява пред ЕС за финансова подкрепа за фермерите при кризи

Георги Тахов настоява пред ЕС за финансова подкрепа за фермерите при кризи

Трябва да бъдат предоставени икономически стимули за поемане на екологични ангажименти, смята той