България подкрепя предложението на Хърватия и Словения за създаване на интервенция в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика, която осигурява възможността за механизъм за "ад хок" финансова подкрепа в случай на криза. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел.

По негови думи рамката за управление на кризи трябва да включва както инструменти, които допринасят за повишаване на стабилността и конкурентостта на аграрния сектор, така и бързо приложими извънредни мерки за намеса при възникване на неблагоприятни пазарни процеси. Това предложение би следвало да се реализира при следващо изменение на Регламента за Стратегическите планове, заяви Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните изтъкна, че "общата селскостопанска политика и в частност селскостопанският резерв се нуждаят от адекватен бюджет, който осигурява сигурност, защита и справедливо подпомагане на фермерите в условията на кризисни ситуации. От съществено значение е да се работи и за изравняване в нивата на директните плащания."

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Още от утре започва изплащане на 297 млн. лв.

България предлага ЕК да удължи с 12 месеца срока за разплащане по проектите от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. През последните години няколко кризи силно засегнаха производството на селскостопанска продукция и фермерите изпитват все повече затруднения, коментира Тахов, като посочва, че едно от тях е изпълнението на проектите в срок.

По време на Съвета е била обсъдена и ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на войната в Украйна. Министърът е обърнал внимание, че от началото на 2024 г. в България се отчита интензивен внос на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна.

Настояваме за предприемане на защитни мерки след влизането в сила на новия Регламент за автономните търговски мерки (АТМ), тъй като това създава сериозно безпокойство сред представителите на сектора в страната, заяви още Георги Тахов.

Според него едно от основните предизвикателства пред селско стопанство е широкото навлизане на по-екологосъобразни практики, без това да засегне продоволствената сигурност. По този въпрос той коментира: "Повишаването на приноса на сектора към зеления преход не може да се постигне само с въвеждане на нови изисквания и ограничения. На фермерите следва да бъдат предоставени съответни икономически стимули за поемане на екологични ангажименти, като по този начин ще се намали рискът от изоставяне на земеделски дейности и обезлюдяване на селските райони."

Към еврокомисар Румен Радев даде заявка за нов подход в ЕС към зелената икономика

Към еврокомисар Румен Радев даде заявка за нов подход в ЕС към зелената икономика

Изискванията трябва да се спазват и от производителите, които внасят продукция от трети страни