Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че е възможна "лека рецесия", но тя сама по себе си няма да е достатъчна, за да спре скока на цените, съобщава "Блумбърг".

Говорейки седмица след второто поредно увеличение на лихвените проценти от ЕЦБ с 0,75 процентни пункта и поради засилване на опасенията, че енергийната криза ще намали производството в еврозоната, Лагард посочи, че "не вярваме, че тази рецесия ще бъде в състояние да укроти инфлацията".

Тя подчерта, че ЕЦБ остава "целенасочено фокусирана върху осигуряването на ценова стабилност".

Въпреки че свиването не е нейният "основен" сценарий, управителят на Централната банка на Латвия и член на управителния съвет на ЕЦБ Мартинс Казакс посочи, че очаква такова през следващите месеци. Междувременно членът на УС Фабио Панета предупреди за икономическите рискове от бързото повишаване на лихвите.

Лагард: Европа не е в рецесия

Лагард: Европа не е в рецесия

Лагард посочи повишаването на лихвените проценти като най-добрия инструмент за борба с необузданата инфлация

Коментарите са част от редица публични изяви на служители на ЕЦБ, докато инвеститори и анализатори обмислят двойното предизвикателство на рекордния ръст на цените и вероятния икономически спад, дължащ се до голяма степен на инвазията на Русия в Украйна.

Десет от 25-те членове на Управителния съвет на ЕЦБ направиха изявления днес - дни, след като данните показаха, че потребителските цени са скочили с 10,7% през октомври - повече от очакваното и над пет пъти от официалната цел. Фокусът сега е върху това какви действия ще бъдат предприети следващия месец на последната политическа среща за 2022 г., като и ястребите, и гълъбите в ЕЦБ са съгласни, че са необходими допълнителни увеличения.

Не става въпрос само за лихвите, които бяха удвоени до 1,5% миналия месец в най-агресивния цикъл на затягане на паричната политика в историята на ЕЦБ, но които все още изостават от тези в САЩ. Длъжностни лица също обсъждат как да намалят около 5 трилиона евро облигации, закупени като стимули по време на последните кризи. Очаква се на срещата през декември да бъде постигнато съгласие по този процес.

ЕЦБ повишава лихвите с 0,75 процентни пункта

ЕЦБ повишава лихвите с 0,75 процентни пункта

Борба с инфлацията