Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе още една важна стъпка в областта на лихвените проценти и обяви повишаване с 0,75 процентни пункта. Основният лихвен процент в еврозоната сега е 2%.

Решението е очаквано на фона на рекордна инфлация в Еврозоната. Очакванията са да последват и по-нататъшни стъпки по отношение на лихвените проценти, за да се прекъсне настоящата инфлационна вълна.

Това е вече третото повишение през тази година, като от юли насам основният лихвен процент беше увеличен от нула на два процента.

С този ход централната банка се подготвя срещу все по-нарастващата инфлационна вълна в еврозоната, където през септември беше достигнат рекордният показател от 9,9%. Лихвеният процент по банковите депозити в ЕЦБ също беше повишен.

Инфлацията в еврозоната се изстреля до рекордните 10% през септември

Инфлацията в еврозоната се изстреля до рекордните 10% през септември

Главоломен е ръстът на цените на енергията - 40,8%

"Управителният съвет взе днешното решение - и очаква да продължи да повишава лихвените проценти - за да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%", се казва в прессъобщението на централната банка. "Управителният съвет ще съобразява бъдещия курс на основните лихвени проценти с развитието на инфлацията и икономическите перспективи", заявяват още от ЕЦБ.

Още в подготвителния период се очакваше подобна стъпка.

Според инвестиционната къща La Française Asset Management, например, за да запази доверието си и да върне инфлацията към средносрочната цел от 2%, ЕЦБ трябва да затегне още повече юздите на лихвените проценти. "Следователно ще има по-нататъшно повишаване на лихвените проценти въпреки риска от рецесия", подчертава пазарният стратег Франсоа Римеу, цитиран от Der Standard.

Очаква се пресконференция на ръководителятна ЕЦБ Кристин Лагард, която да обясни стъпката по отношение на лихвените проценти и да даде прогноза за по-нататъшното развитие. Следващата и последна за тази година среща за лихвените проценти е насрочена за 15 декември.

Лагард: Европа не е в рецесия

Лагард: Европа не е в рецесия

Лагард посочи повишаването на лихвените проценти като най-добрия инструмент за борба с необузданата инфлация