След екстремни консултации, проведени късно снощи, ръководството на Европейската централна банка обяви намеренията си "активно" да купува държавни облигации на страните от еврозоната, съобщава БиБиСи.

От банката обаче не посочиха за облигациите точно на кои страни става дума, но според анализатори очевидно става въпрос за ценните книжа на Италия и Испания.

Но има вероятност в централата на банката все още да има разногласия, дали да се купуват книжата на Италия или на Испания - тъй като и за двете едновременно ресурсите може и да не са достатъчни.

След телефонна конференция на Борда на банката стана ясно, че ЕЦБ приветства „бързите и решителни" действия на правителствата Испания и Италия за намаляване на бюджетния им дефицит. По-рано то бе приветствано и от френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, които подчертаха, че твърдо се придържат към мерките за спасяване на еврозоната, договорени през юли.

Третата по големина икономика в еврозоната - италианската, се отличава със забавен ръст, което засилва опасенията, че подобно равнище на публичния дълг не може да се обслужва.

В Испания пък „царят" висока безработица, бавен растеж и голям дълг.

Експертите се опасяват, че двете страни ще последват съдбата на Гърция, Ирландия и Португалия.

Властите в Италия и Испания обаче настояват, че могат да обслужват дълга си.