Германия, която е домакин на Европейското първенство по футбол през 2024 г. очаква 1 милиард евро приходи от чуждестранни туристи, пътуващи до страната за спортния форум. Това съобщи институтът Ifo, цитиран от Ройтерс.

Средствата съответстват на около 0,1% от икономическото производство през второто тримесечие на годината. Секторите на хотелиерството и търговията на дребно с храни в Германия ще се възползват най-много от Евро 2024 г.

Ефектът е краткотраен. Износът на услуги, дължащ се на завръщащите се туристи, вероятно ще спадне отново след края на Европейското първенство по футбол през третото тримесечие и ще остане същият като цяло, отбеляза Джером Улф, изследовател от Ifo.

Над 600 000 допълнителни чуждестранни туристи и 1,5 милиона допълнителни нощувки се очакват по време на първенството, според изчисленията на института, базирани на цифрите от Световното първенство по футбол в Германия през 2006 г.

Германското министерство на икономиката също очаква временен подем в ориентираните към потребителите сектори след много ниските продажби на дребно тази година, но не в същата степен, както по време на Световното първенство през 2006 г.

Експертите са съгласни, че цялостният ефект на Евро 2024 върху най-голямата икономика в Европа зависи и от представянето на германския национален отбор на турнира.

Германия въведе граничен контрол преди Европейското по футбол

Германия въведе граничен контрол преди Европейското по футбол

В помощ на германските полицаи пристигат близо 600 от други държави на ЕС