Британската регионална авиокомпания Flybe в събота прекрати дейността си за втори път от три години, отменяйки всички полети и съкрати 276 служители, предава Ройтерс.

В изявление на уебсайта на Flybe се казва, че авиокомпанията, която извършва редовни полети от Белфаст, Бирмингам и Хийтроу в Обединеното кралство и до Амстердам и Женева, е влязла в администрация, форма на защита от кредитори.

"Flybe вече прекрати търговската си дейност и всички полети от и до Обединеното кралство, извършвани от Flybe, са отменени и няма да бъдат пренасрочени", се казва в съобщението.

Хората, закупили билети за бъдещи полети са предупредени да не пътуват до летищата.

Говорител на администраторите Interpath Advisory каза, че около 75 000 клиенти на Flybe имат бъдещи резервации, които няма да бъдат уважени.

Със седалище в Бирмингам, Flybe извършва полети по 21 маршрута до 17 дестинации в Обединеното кралство и Европейския съюз, използвайки флот от осем наети турбовитлови самолета Dash-Q400.

Според назначеният администратор Flybe се е борил да устои на редица сътресения след рестартирането си миналата година, не на последно място късната доставка на 17 самолета от лизингодатели, което сериозно компрометира усилията му да възстанови капацитета и да остане конкурентоспособен.

Той каза, че намалените елементи от операционната платформа на Flybe ще бъдат запазени за кратък период, докато има възможност за спасителна сделка. Той призова ако има заинтересовани купувачи да се свържат бързо с администраторите.

Говорител на Interpath каза, че от персонала на Flybe от 321 души, 45 са останали на работа за момента.

Службата за гражданска авиация на Обединеното кралство (CAA) заяви, че ще предостави съвети и информация на засегнатите пътници.

Засегната тежко от локдауните заради пандемията от COVID-19, Flybe за първи път попадна в администрация през март 2020 г., което засегна 2400 работни места.

През октомври 2020 г. авиокомпанията беше продадена на Thyme Opco Ltd, фирма, контролирана от Cyrus Capital, а през април 2022 г. възобнови полетите, макар и в по-малък мащаб.

Крахът на Flybe контрастира с нарастването на търсенето на въздушен транспорт след пандемията.

Компютърен проблем обърка полетите на испанска авиокомпания

Компютърен проблем обърка полетите на испанска авиокомпания

Засегнати са десетки дестинации