Централната банка на САЩ, Федералният резерв, реши да задържи лихвените нива стабилни и ги запази на същото ниво от декември 2008 г., съобщават световните информационни агенции.

Федералният резерв обяви, че деветима от десетима членове на Управителния съвет са гласували за задържане на лихвата с 0 до 0,25%.

Фед даде да се разбере, че опасенията за силата на глобалната икономика са повлияли на неговото решение.

„Последните глобални икономически и финансови развития могат да ограничат икономическата активност до известна степен и има вероятност да окажат допълнителен натиск върху инфлацията в краткосрочен план", уточняват от Федералният резерв.

Признаците за отслабване на растежа и сътресенията на фондовия пазар в Китай доведе до страхове сред инвеститорите относно икономическия растеж на американската икономика.

„Ние отдавна очаквахме да видим някакво забавяне на китайския растеж в течение на времето, след като те ребалансираха икономиката си. Няма изненади там. Въпросът е дали няма да има риск от по-рязък спад от този, който повечето анализатори очакват", подчерта шефът на Фед Джанет Йелън на пресконференция.