Финландска компания за ядрена енергия заяви в понеделник, че е решила незабавно да прекрати договора с руската държавна ядрена енергийна корпорация "Росатом" за изграждане на атомна електроцентрала, отчасти поради войната в Украйна, "която е влошила рисковете за проекта," предава АП.

Компанията Fennovoima също цитира "значителни забавяния и невъзможност за изпълнение на проекта" като мотиви за прекратяване на сделката за изграждане на атомната електроцентрала Ханхикиви в Северна Финландия.

Проектът предвиждаше доставен от Русия реактор с вода под налягане с мощност 1200 мегавата да генерира приблизително 10% от нуждите на Финландия от електроенергия, съобщиха от компанията.

През април 2021 г. компанията обяви, че строителството трябва да започне през 2023 г., а търговската експлоатация ще започне през 2029 г.

В изявление главният изпълнителен директор на Fennovoima Йоахим Шпехт каза, че решението "се смята, че ще има значително въздействие върху служителите във Fennovoima и се очаква да засегне и компаниите от веригата за доставки".

И Финландия казва сбогом на "Газпром"

И Финландия казва сбогом на "Газпром"

Крайният срок е 20 май

Министрите на енергетиката на страните от ЕС ще обсъдят спирането на доставките на газ от Русия за Полша и България на специална среща днес. От българска страна ще се включи министър Александър Николов. По време на разговорите в Брюксел ще бъде поставен акцент по-специално върху въпроса за сигурността на доставките. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро заяви, че ще се гарантира, че решението на Русия ще има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители.

ЕС планира нов пакет от санкции срещу Русия, включително петролно ембарго. Според високопоставен дипломат от ЕС решаващият фактор е, че германското правителство вече няма да спира в случай на ембарго.

Решението за ембаргото вероятно ще бъде взето през следващите няколко дни, но много е вероятно то обаче да бъде приложено едва през следващите няколко месеца. Дори и в края на годината.

Новите санкции на ЕС срещу Русия вероятно ще отнемат известно време. Как ще се развият плановете за ембарго вероятно ще стане ясно през следващите дни. Комисията на ЕС под ръководството на Урсула фон дер Лайен иска да представи проект за нов пакет от санкции срещу Русия възможно най-скоро, за да засили отново натиска върху правителството в Москва заради войната срещу Украйна.

Смяташе се, че Унгария, Австрия и Словакия, както и Испания, Италия и Гърция се противопоставят на бърза забрана на вноса главно поради голямата си зависимост от руските петролни доставки. В същото време в южноевропейските страни очакваното увеличение на цените на енергията за потребителите в резултат на ембаргото се приема с голяма загриженост.

Напук на ЕС: Унгария получи ядрено гориво от Русия

Напук на ЕС: Унгария получи ядрено гориво от Русия

Доставката е била направена със самолет