Франция и Германия влязоха в спор относно реформирането на фискалните правила на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

И двете страни твърдяха, че имат подкрепата на много други правителства в ЕС, като е малко вероятно дебатът да бъде разрешен преди края на годината.

Фискалните правила, наречени Пакт за стабилност и растеж, имат за цел да предотвратят прекомерното вземане на заеми от правителствата, споделящи еврото. Нарастването на държавните дългове вследствие на пандемията, а по-късно и на войната в Украйна, обаче наложи преразглеждане на цялостната рамка, тъй като старите правила се оказаха нереалистични.

В основата на спора е дали трябва да има числени показатели и автоматични правила за всички относно годишното намаляване на дълга, или всяка страна трябва индивидуално да преговаря за своето намаляване на дълга с Европейската комисия.

"Има една същинска точка на разногласие: трябва ли да имаме - да или не, автоматични и единни правила в Пакта за стабилност и растеж? Нашият отговор е категоричен: не", заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер при започването на преговорите по темата между финансовите министри на ЕС в Люксембург.

"Смятаме, че това би била икономическа и политическа грешка. В миналото се опитвахме да имаме автоматични и единни правила и това доведе до рецесия и икономически затруднения, до загуба на производство и растеж в Европа", изтъкна Льо Мер и посочи, че голяма част от страните споделят мнението на Франция.

Германският му колега Кристиан Линднер обаче беше на обратното мнение.

"Според нас автоматичните правила са много добри и са необходими, нуждаем се от равно отношение, от цифрови референтни показатели и от обща защита, а не от твърде голяма свобода на действие за Комисията да преговаря двустранно с държавите членки", подчерта той.

"Не сме единствените на това мнение, има много страни членки, които предпочитат числени показатели", допълни Линднер, имайки предвид писмо, подписано от 11 страни от ЕС, включително Германия, в подкрепа на позицията на Берлин.

Съществуващите правила, които изискват от правителствата да намаляват дълга всяка година с 1/20 от излишъка над 60% от БВП, понастящем са преустановени до края на годината, но ще влязат отново в сила от 2024 г., освен ако дотогава не бъдат договорени нови.

"Искаме да постигнем споразумение относно новите правила на Пакта за стабилност и растеж до края на 2023 г. Предпочитам да гледам какво ни обединява като европейци, а не това, което ни разделя", зави Льо Мер.