Агенцията за глобален кредитен рейтинг Fitch понижи суверенния рейтинг на Кения от "B" до "B-", позовавайки се на повишени рискове за публичните финанси на източноафриканската страна. Това съобщи агенция Ройтерс.

Под натиска на протестите, правителството на Кения оттегли своя данъчен план за 2024/25 г., с който целеше да събере 2,7 милиарда долара повече приходи. Планът беше препоръчан от Международния валутен фонд (МВФ) за справяне с фискалните дисбаланси.

Според Fitch рискът от продължителни социални вълнения остава, което значително усложнява средата за фискална консолидация. Агенцията очаква и някои предизвикателства пред Кения при осигуряването на външно финансиране, отчасти поради високите разходи за заеми на фона на ниските валутни резерви.

През месец юли рейтингова агенция Moody's също понижи кредитния рейтинг на Кения. Fitch запази перспективата си за Кения като "стабилна", позовавайки се на силната официална подкрепа на кредиторите, която би помогнала на краткосрочния натиск върху външната ликвидност на страната.

Кения смята подкрепата на МВФ и Световната банка за решаваща за нейната стратегия за справяне с тежкото бреме за изплащане на дълга.

Fitch понижи рейтинга на САЩ

Fitch понижи рейтинга на САЩ

След като през юни Конгресът избегна фалита