Най-богатите хора в Русия добавиха 152 милиарда долара към богатството си през изминалата година, въпреки водената война в Украйна и наложените санкции, съобщи Forbes Russia.

Това стана възможно и благодарение на високите цени на природните ресурси и възстановяването на огромната загуба на богатства, които милиардерите преживяха непосредствено след началото на войната. 

Русия има 110 официални милиардери в списъка, което е с 22 повече от миналата година, според руското издание на Forbes, според което общото им богатство се е увеличило до 505 милиарда долара от 353 милиарда долара, когато беше обявен списъкът за 2022 г.

Путин търси помощ от руските олигарси срещу "санкционната война" на Запада

Путин търси помощ от руските олигарси срещу "санкционната война" на Запада

Руският лидер ги зове да инвестират в страната

Списъкът щеше да е още по-дълъг, ако петима милиардери - основателят на DST Global Юрий Милнер, основателят на Revolut Николай Сторонски, основателят на Freedom Finance Тимур Турлов и съоснователите на JetBrains Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков - не се бяха отказали от руското си гражданство, уточни Forbes.

"Миналогодишните рейтингови резултати също бяха повлияни от апокалиптичните прогнози за руската икономика", каза Forbes и добави, че общото богатство на милиардерите в Русия е било 606 милиарда долара през 2021 г., преди да започне войната.

Припомня се, че Западът наложи това, което определя като най-тежките санкции в съвременната история на икономиката на Русия - и някои от нейните най-богати хора - в опит да накаже руския президент Владимир Путин за войната.

Путин заяви, че Западът се опитва да унищожи Русия и многократно е рекламирал неуспеха на западните санкции да унищожат руската икономика или дори да спрат западните луксозни стоки - да не говорим за основни части - да свършат в Русия.

Икономиката на Русия се сви с 2,1% през 2022 г. под натиска на западните санкции, но тя успя да продаде петрол, метали и други природни ресурси на световните пазари, по-специално в Китай, Индия и Близкия изток.

ISW: Готвачът на Путин нападна кмета на Санкт Петербург и олигарсите

ISW: Готвачът на Путин нападна кмета на Санкт Петербург и олигарсите

Кремъл не се е отказал от пълната мобилизация

Много руски милиардери гледат на западните санкции като на тромав и дори расистки инструмент.